Felnőttképzés, képzési pályázatok

Felnőttképzés, képzési pályázatok

A HR hatékonyságának titka: a kontrolling

2012. április 28. - Sämling Admin

Hogyan válik hatékonnyá a HR nyomott költségvetés mellett? - erről kérdeztük a szakembereket a közelmúltban megtartott workshopunkon. A válaszok között szerepelt az is, hogy még tudatosabbnak kell lennie a HR-nek. A kontrolling segítségével azonban bebizonyítható, hol térül meg a befektetés és az is kiderül, mit is csinál valójában a HR osztály.

Számos kutatás bizonyította, hogy azok a vállalatok működnek igazán hatékonyan, amelyek tervezett HR 

559369_365610366816281_1046234005_n.jpgMit csinál a HR?költségvetéssel rendelkeznek. Mindezt azonban nem lehet tudatos, megfelelő eszközökkel megtámogatott HR stratégia nélkül elérni. Nézzük meg, miként lehet bebizonyítani a HR - mint szervezeti forma és mint személyi jellegű kiadás - hatékonyságát. 

Mint arról már hírt adtunk, a válság hatására még erőteljesebb lett a költségcsökkentési kényszer a szervezeteknél, amely különösen a humán erőforrás területeket érintette. Ezt támasztja alá a HR Portal megbízásából, a Garda Consulting Kft. és a Szinapszis Kft. által készített felmérés is, amelynek főbb megállapítása, hogy a cégek egyharmadának nincs HR költségkerete, ahol viszont van, ott 6,5 százalékkal csökkent a személyzeti kiadásokra fordított összeg, de sokan vallották be (10,2 százalék), hogy nem tudják, miként alakult a cég HR-es büdzséje. Ami nem is csoda annak függvényében, melyet Kobolák Gábor, az AAM Consulting vezető tanácsadója tárt portálunk elé. A szakember szerint ugyanis sok vállalatnál nem tudják, mit csinál a HR osztály, így munkájuk sincs elismerve. A HR-nek nincs beleszólása a stratégiai kérdésekbe és még mindig adminisztratív-operatív feladatokat ellátó területként tekintenek rá. Éppen ezért a HR-nek még tudatosabbnak kell lennie és meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyekkel bebizonyíthatja, hol térül meg a befektetés, mi múlik a humán erőforráson. Ennek egyik formája a kontrolling.

teljes cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://felnottkepzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr674600487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása