Felnőttképzés, képzési pályázatok

Felnőttképzés, képzési pályázatok

Hogyan ismerjük fel a munkahelyi kiégés (burnout) tüneteit?

4 jel, hogy ki fogunk égni a munkahelyen!

2012. június 28. - Sämling Admin

munkahelyi_kiégés.jpgA kiégés jelensége a fizikai, érzelmi kimerülés állapotát jelenti, amelyet éppen azért nehéz észrevenni, mert nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Okozója a munkahelyi stressz, amely többek között a rossz munkahelyi légkör, az alacsony fizetés, a bizonytalanság, a túl- vagy alulterheltség, illetve a nem megfelelő munkafeltétek miatt alakul ki.

Íme, a négy stádium és kezelési lehetőségei:
Az idealizmus
Az első, úgynevezett idealizmus fázisában a túlzott elvárások, a szakma iránti lángoló lelkesedés jellemeznek bennünket. Hisszük, hogy szakmánkban mindent el tudunk érni és sikerre vagyunk ítélve. Ezekkel a tünetekkel látszólag nincs is baj, de az irreális elvárások után elkerülhetetlenül lejtőre kerülünk, amikor szembesülünk a valósággal - hangsúlyozza Fülöp Emőke, a Budai Egészségközpont klinikai szakpszichológusa.
Hasznos lehet, ha egy tapasztalt kolléga szakmai- és személyes tanácsaival "mentorként" segít bennünket és hangsúlyozza a realitásokat. Ha ez a lehetőség nem adódik automatikusan, kérdezzünk rá munkahelyünkön, hogy van-e lehetőség supervisor vagy coach (tanácsadó) bevonására. A szakmai segítségen túl nem árt, ha prioritás listát állítunk magunknak és próbáljuk elkerülni a "mindenhatóság" érzését - tette hozzá.


A stagnálás
Ahogy a túlzott elvárásaink találkoznak a valósággal, egyre inkább csökkenni kezd a feladat iránti érdeklődésünk és erőt vesz rajtunk a kiábrándultság. Gyakran azt vesszük észre magunkon, hogy a munkatársakkal való beszélgetések terhessé válnak, és munkakapcsolataink lassan elszemélytelenednek.
A legjobb megoldás, ha mozgósítjuk magunkat: a munkáltató által szervezett különböző tréningeken (kommunikációs eszköztár fejlesztése, konfliktuskezelés, stressz-kezelési technikák) való részvétel különösen hasznos lehet.
A munkaidőn túl is az aktív rekreáció formáit érdemes keresnünk: járjunk el sportolni, találkozzunk a barátainkkal vagy kezdjünk bele abba, amibe már régóta szerettünk volna, de eddig nem tettük meg. A stagnálásból a legjobb kiút, ha sikerül megteremtenünk a magánélet és a hivatás közötti egyensúlyt - javasolja a szakember.

Bővebben a www.profession.hu oldalon>>>>

A bejegyzés trackback címe:

https://felnottkepzesek.blog.hu/api/trackback/id/tr664616194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása